Is mijn stijl ook jouw stijl? │ Keuze voor een fotograaf │ Leiden, Zuid-Holland

Vorige week kwam ik een bekende tegen. Ze had ergens foto’s laten maken, maar was eigenlijk helemaal niet zo tevreden. Ze vindt mijn foto’s erg mooi, maar heeft ervoor gekozen om naar iemand toe te gaan die een lager bedrag rekent voor een fotoshoot. En dat is zo jammer. Vooral als het om een fotosessie gaat die je niet zo makkelijk over kunt doen. Gelukkig was dat hier niet het geval.

Ik voel me stiekem altijd een beetje vereerd als mensen aangeven dat ze bij mij gekomen zijn, omdat ze mijn stijl en foto’s mooi vinden. Zoveel fotografen, zoveel verschillende stijlen. Vorig jaar heb ik een fotosessie van mijn gezin laten maken bij een fotograaf wiens stijl mij over heeft gehaald om ook (meer) te gaan fotograferen. Dit jaar gaan we naar een fotograaf wiens stijl weer anders is, maar waarvan ik de foto’s ook heel gaaf vind. Hoe kies jij een fotograaf uit? De fotograaf die jouw herinneringen voor later mag vastleggen? Hierbij wil ik je graag wat tips geven.

Het allerbelangrijkste vind ik: kijk goed naar het portfolio van de fotograaf. Zie je bijvoorbeeld veel zwartwit foto’s op de website of Facebook-pagina van de fotograaf, maar hou je daar zelf niet van? Dan is de stijl van deze fotograaf misschien een stijl die minder bij jou past. Dus denk van tevoren goed na wat je wilt, kijk goed naar het portfolio van de fotograaf en vervolgens moet je je afvragen of je zulke foto’s wel of niet wilt en of je je bijvoorbeeld op je gemak voelt bij de poses voor jou, voor je gezin of voor je pasgeboren baby.

Enkele zaken waar je naar kunt kijken:
– zwartwit foto’s of kleur of van alles wat;
– foto’s met tegenlicht of juist met de zon mee;
– gebruik van felle kleuren of juist zachte kleuren;
– wat meer de “standaard” portretten waarop iedereen in de lens kijkt of spontanere foto’s.

En specifiek voor newbornfotografie:
– newborns waarvan de gezichten zwaar bewerkt zijn (bijvoorbeeld velletjes, pukkeltjes en rode vlekjes weg, een soort poppenhuid) of juist niet of nauwelijks of iets er tussen in;
– meer lifestyle newbornfotografie of met dekens en accessoires, etc;
– de kleuren van de accessoires bij een newbornfotosessie;
– de soort poses van de baby en het gebruik van props (bijvoorbeeld de newborn in een hangmat, in een mand, de frogpose, de tacopose of juist niets van dit alles).

En zo zijn er nog veel meer dingen waar je naar kunt kijken.

De kosten voor de fotosessie en -bestanden moeten natuurlijk wel binnen jouw budget passen, maar ik zou iedereen willen aanraden niet als eerste selectiecriterium voor de laagste prijs te kiezen.

Bij een newbornfotosessie komen er nog andere dingen kijken, zoals veiligheid en een klik met de fotograaf. Je legt toch jullie kostbaarste bezit voor een paar uur in de handen van iemand die je eigenlijk niet goed kent. Ik snap dat het moeilijk is om hier op te selecteren. Geen een fotograaf zal van zichzelf zeggen dat hij of zij onveilig bezig is en uit een mailwisseling of telefonisch contact vooraf is het soms moeilijk te bepalen of je een klik met iemand hebt. Ook hier is het weer belangrijk om goed naar het portfolio te kijken. Ligt een baby met zijn of haar gezicht op de rand van een mandje of ander attribuut? Voel jij je daar goed bij? Veel foto’s bij een newbornfotosessie bestaan uit een compositie van twee foto’s die samengevoegd zijn tot een. Dit wordt gedaan om een bepaald beeld te creëren. Bijvoorbeeld de hand van de ouder die het hoofdje van de baby rechtop houdt, omdat een pasgeboren baby dat nog niet zelf kan, wordt ‘weggeshopt’. Of de ouder die naast de baby zit, mocht de baby een onverwachte beweging maken en vallen (dan kan de ouder de baby opvangen), zie je hierdoor bijvoorbeeld niet meer. Stel dat je bijvoorbeeld graag een foto wilt van jouw baby in een hangmat, met het hoofdje steunend op de handen, hangend in de handen van jullie als ouders of bij papa op de rug, vraag dan eens hoe de fotograaf dat (veilig!) zou aanpakken. En stel dat je al geboekt hebt, dan kun je natuurlijk tijdens de fotosessie ook aangeven wat je wel of niet wilt! En in combinatie met de veiligheid, is de keuze voor een newbornfotograaf ook vaak een kwestie van smaak. Hou je het liever bij natuurlijke houdingen of vind je de samengestelde foto’s juist leuk?

Vragen staat altijd vrij. Dus stel voordat je een fotosessie boekt vooral vragen aan de fotograaf als iets niet helemaal duidelijk is.

Helpt dit verhaal jou om een keuze voor mij te maken, dan ben ik natuurlijk erg blij! Besluit je door deze tips juist om geen contact met mij te zoeken, dan vind ik dat jammer. Maar voor mij als fotograaf is het belangrijker dat ik een tevreden klant achterlaat dan dat ik een klant heb die toch liever wat anders had gewild. 🙂

Heel veel succes met de keuze en misschien tot ziens!

Groetjes,

Linda van Kooperen
Kleine Spruit Fotografie

│ Zwangerschapsfotografie │ Newbornfotografie │ Babyfotografie │ Kinderfotografie │
│Gezinsfotografie │ Familiefotografie │ Portretfotografie │ Leiden │